Väsynyt vastuullisuuteen

Jos olen rehellinen, olen lopen kyllästynyt vastuullisuuteen. Se tuntuu olevan vain erinomaisten hommaa. Sormenheristäjien ja syyllistäjien herkkua – somekohua lietsovien ruokaa.

Mikä kenellekin milloinkin on juuri sitä ainoaa, oikeaa vastuullisuutta – tunnumme alleviivaavan vain yhtä näkökulmaa kerrallaan. Jos eläinten oikeudet ovat framilla, millään muulla vastuullisuudella ei ole silloin väliä, jopa ihmisten mollaaminen faktoista piittaamatta sallitaan. Mikä tai kuka kulloinkin on jonkun toisen yläpuolella, kun vastuullisuudesta vaahdotaan.

Taloudellisesta vastuullisuudesta, siis liiketoiminnan kannattavuudesta, en edes ala. Totean lähinnä, että tämän päivän Suomessa, missä esimerkiksi työpaikkojen säilyminen on ensiarvoisen tärkeää yhteisen hyvinvoinnin kannalta, taloudellista kannattavuutta alleviivataan vastuullisuuden puheenvuoroissa huomionarvoisen vähän.

Vastuullisuudessa kuten monessa muussa aiheessa kokonaiskuvaa tähyää ani harva. Silti aito vastuullisuus on kaiken kattavaa. Se koskee myös moralisoijaa ja kritisoijaa – ei vain väärästä toiminnasta kulloinkin mediaoikeudenkäynnissä tai someraivon kuohuissa tuomittavaa.

Lisäksi uskon, tai uskoin ainakin vähän aikaa sitten vielä, että vastuullisuus jos mikä ansaitsee viisaan viestinnän. Sitä *ei* ole nillittäminen, raivoaminen, vaikerointi eikä aina edes se kaiken yli menevä kritisointi. Sitä on sitä vastoin hyvän esiintuominen. Hyvän esimerkin, hyvän toimivan ratkaisun, hyvän ymmärryksen hyvää yritystä kohtaan.

Miksi väitän näin? Väitän näin siksi, että olen nähnyt omin silmin elämässä, kuinka ihminen haluaa kiinnittyä hyvään. Kuluttaja niinsanotusti ostaa yritysten tapaa olla olemassa ja näin kiinnittää itseensä sitä hyvää, mitä ne edustavat. Sairaalaa pelastettaessa haluttiin kiinnittyä sen hyvää esiintuovaan kampanjaan – ei vastakkainasetteluun tai tympeään taistoon. Vastuullisuustuomarin rooli on aika synkkä, eikä siihen taida pystyä tai edes haluta kovin moni.

Siispä jotain hyvää tilalle. Mitä hyvää vastuullisuudella voidaan aikaansaada? Vaikkapa fiksua bisnestä, ja hyvää mainetta – pala kerrallaan parempaa maailmaa.

Hyvät esimerkit ja esimerkit hyvästä lämmittävät lukijaa ja kannustavat yrittämään jotain hyvää itsekin. Kylmä tuuli saa miehen puristamaan takkia tiukemmin ympärilleen, auringon valo ja lämpö saa takin putoamaan kuin itsestään. Tavoitteet toteutuvat hyvällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s