Välittämisessä ja auttamisessa tarvitaan LUPA LUOTTAA

Kuva: Siskot ja Simot
Kuva: Siskot ja Simot

Noin kahden vuoden ajan olen saanut tutustua täysin uuteen tapaan auttaa: luovaan välittämiseen. Konseptin on kehittänyt Siskot ja Simot -yhteisö, joka järjestää matalan kynnyksen mahdollisuuksia ihmisten auttamiseen – ns. pop-up -välittämistä – ilman sitoutumispainetta. Siskot ja Simot käynnisti toimintansa Järvenpäässä maaliskuussa 2013, ja on sen jälkeen järjestänyt lukuisia Välittämisen keikkoja, joilla on kohdattu ikäihmisiä pienissä arjen tilanteissa. Luovan välittämisen yhteisön toiminta on otettu suurella innostuksella vastaan ja vapaaehtoisia on riittänyt hienosti. Järvenpään innostuneen vastaanoton siivittämänä toiminta on käynnistynyt nyt myös Tuusulassa ja Keravalla. Pikkuhiljaa toiminta laajenee yhä uusille paikkakunnille ja hyvä niin, sillä tilaus sen toiminnalle on valtakunnallinen.

Minulle tämä kokemus on ollut matka, jonka aikana olen saanut tarkastella luottamusta suhteessa erääseen tärkeään viiteryhmään: ikäihmisiin. Vaikka aikamme ei tunnu antavan paljonkaan arvoa senioreillemme (yksi kuva tästä välittyy terveydenhoidon puutteissa) väitän, että syväkerroksissa monissa meistä asuu syvä luottamus vanhuksiin.

Itse olen tiedostanut oman senioriluottamukseni jo aikaisemminkin, mutta välittämisen keikoilla se on tullut konkreettisemmin esiin. Muistan yhden ensimmäisistä keikoistani, kun työntelin vanhaa rouvaa pyörätuolissaan. Hän oli hyvin hiljainen ja mietin koko ajan, onkohan hänen kovinkin paha olla.

Tässäkin tilanteessa, missä auttavan ja autettavan roolit olivat aivan selvät, minä luotin senioriin. Niin syvällä tämä luottamus asuu. Itseeni en sen sijaan luottanut ollenkaan, vaan kyselin rouvalta kuin kamarineiti emännältään joka ikistä asiaa, emmekä tuntuneet pääsevän jutustelussa emmekä matkanteossa kunnolla alkuun ollenkaan.

Pienen mäen nyppylän edessä matka tyssäsi kokonaan, kun en vain löytänyt itsestäni varmuutta reipasotteiseen kärräämiseen. Nuorena tyttönä Kellokosken sairaalassa työskennellessäni olin ihan toista maata, rutinoitunut hoiva-ammattilainen. Nyt toivoin hiljaa mielessäni, että vanha rouva, joka hädin tuskin pysyi tuolissaan, olisi antanut minulle selkeät ohjeet, kuinka pitää toimia, kun sekä ajatus että pyörätuoli ovat juuttuneet paikoilleen.

– Oletkos sinä sen Kaijan tyttö?, kysyi rouva yhtäkkiä, tajutessaan varmaankin, että minä enemmän kuin hän tarvitsi pientä tuuppausta.

Häkellyksestä selvittyäni vastasin, että Kaijan siskon Anna-Leenan tyttö ja nuorempi sisareni on Inka. Tästä yksinkertaisesta avauksesta pääsimme hyvään jutustelun alkuun. Se johti ennennäkemättömään itseluottamuksen palautumiseen ja mäen päälle pääsemiseen rouvan kyydistä putoamatta. Niin, että kyllä ne sanatkin ovat tekoja ja niillä luodaan lujasti siltaa ja luottamusta, jonka varassa päästään eteenpäin. Eikä niiden sanojen kummallisiakaan tarvitse olla; ihan hyvin voimme jatkaa hyvän päivän osastolla Facebookissakin, kun kerran perusjutuilla pärjää tosielämänkin puolella.

Jatkossa olen ollut jo taas riuskaotteisempi apupiika ja toivottavasti osannut näyttää varmoja elkeitä malliksi Sakari-pojalleni, joka on kulkenut keikoilla mukana maskottina. Jos totta puhutaan, niin siihen ei mene kuin pieni hujaus, kun olen itse kärrättävänä ja silloin viimeistään minulla pitää olla pallo hallussa. Voihan nimittäin olla, että saan auttajakseni kaltaiseni epävarman kyselijän ja silloin minulla on kyllä oltava kaikki vastaukset. Ja keskustelun avaamiseksi ehkä pari kysymystäkin.

Näissä pienen pienissä välittämisen tehtävissä olen tajunnut, että luottamus on auttamisessa suuri näkymätön voima ja se tehdään todeksi yhteisellä sopimuksella: sekä auttajalla että autettavalla pitää kummallakin olla keskinäinen lupa luottaa. Tätä lupaa ei ole aina mahdollista antaa tai saada, mutta niin kauan kuin meillä on sanoja, käytetään niitä. Hyvät sanat ovat luottamuksen lähettiläitä.

Lisätietoja luovasta välittämisestä: http://www.siskotjasimot.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s